Pelletkachel aanschaffen, een paar tips

Een pelletkachel aanschaffen doe je niet zomaar even, het gaat tenslotte wel om een flinke uitgave waar je langer dan een paar maand van wilt genieten.

Hier geven we je alvast een paar tips voor het aanschaffen van de juiste kachel.

Tips voor het aanschaffen van een nieuwe Pelletkachel:1. Koop niet zomaar ergens een pelletkachel (het zij bij een tweedehands zaakje, het zij op Marktplaats o.i.d.), maar ga naar een officiële dealer. Deze kan je namelijk precies vertellen welke kachel geschikt is voor jouw situatie. Hij kan je ook precies vertellen hoe je een pelletkachel het beste gebruikt en hoe je het gemakkelijkste en energiezuinigste stookt.


2. Weet van te voren wat voor type pelletkachel je moet hebben: een inbouw, losstaand of misschien een pelletkachel CV. Al deze varianten hebben hun eigen pro's en con's, de dealer kan je vertellen hoe of wat.


3. Wees terughoudend met pelletkachels uit China, deze zijn vaak van mindere kwaliteit. Als je echt een sterk merk zoekt, ga dan eens bij een Italiaans merk kijken. Wij bieden verschillende Italiaanse merken aan in onze shop.


4. Koop de kachel met de te verwarmen ruimte in het achterhoofd. Niks is zo onhandig als een te kleine kachel voor een te grote ruimte. Tip: deel het oppervlakte van de ruimte door tien, de uitkomst is ongeveer het aantal kilowatt dat je nodig bent.


5. Een gietijzeren pelletkachel is erg duurzaam en sterk, bovendien houdt het de warmte goed vast, zodat je energiezuiniger stookt. Let wel op, gietijzer gaat gemakkelijk roesten. Als er water op de kachel komt, dan moet je dit er af vegen. In de winter verdampt dat water wel tijdens het branden, maar in de zomer is het zeker van belang om een gietijzeren kachel zo droog mogelijk te houden.


6. De ventilator in een pelletkachel maakt geluid, maar bij het ene merk is deze stiller dan bij het andere merk. Wist je dat een pelletkachel die met keramiek bekleed is een stuk stiller is?


7. Als laatste: ga naar een dealer met een showroom, zodat je een aantal kachels in werking kunt zien. In het echt iets bekijken werkt hoe dan ook beter om iets alleen vanaf een plaatje te zien.