Waar moet ik de pelletkachel rookafvoer aansluiten?

Het aansluiten van de afvoer van een pelletkachel hoeft niet moeilijk te zijn, mits je weet wat je doet. De juiste plek bepalen waar de kachel komt te staan is een van die dingen.

In een pelletkachel brandt een vuur en waar vuur is, is rook. De rook en gassen die vrij komen tijdens het branden worden afgevoerd via een buis, een zogenoemd rookkanaal. Als je dit rookkanaal wilt verwerken in de schouw, dan is dit relatief straight forward. Je hoeft er dan alleen maar rekening mee te houden dat de buis van de pelletkachel aansluit op de afvoerbuis in de schouw. En natuurlijk laat je de schouw nog even vegen.

Echter, komt de kachel en/of afvoer niet in een schouw, dan zijn er drie opties:

1: Het rookkanaal gaat horizontaal door de muur en voert zo rook en gassen af.

2: het kanaal gaat vanuit de kachel anderhalf tot twee meter omhoog en daarna pas weer horizontaal door de muur.

3: het rookkanaal gaat gewoon dwars door het plafond en dak (en eventueel meerdere verdiepingen).



Elk van deze opties heeft zijn voor- en nadelen. Een horizontale afvoer is gemakkelijk te plaatsen en je ziet de buis achter de kachel niet. Maar omdat er bij deze optie geen natuurlijke trekking in de pijp zit, moet de ventilator dus alle rook afvoeren. Deze is daar over het algemeen niet op berekend en 'slijt' dan sneller dan wanneer er natuurlijke trekking in de afvoerpijp zit. Bovendien zit je bij een stroomstoring o.i.d. midden in de rook, omdat de ventilator niet meer werkt.


Als je zoals optie 2 het rookkanaal eerst anderhalf tot twee meter omhoog laat gaan en daarna pas door de muur naar buiten, dan heb je het grote voordeel van natuurlijke trek. Je ventilator gaat langer mee en bij een stroomstoring zit je niet met rook in huis. Deze manier van rookafvoering is wel duurder dan de vorige optie. En omdat de afvoerbuis omhoog gaat heb je er ook altijd zicht op. Of dit een probleem is, is natuurlijk aan jezelf. Deze optie is (net zoals de eerste optie) gemakkelijk zelf aan te leggen.


De derde optie is de afvoerbuis door het dak te laten gaan. Ook hier is natuurlijke trek aanwezig en er is minder kans op rookgeuren. Het grote nadeel van deze optie is de prijs. Omdat het rookkanaal dubbelwandig is en geïsoleerd met steenwol, wordt het in aanschaf ook duurder. Het isoleren heeft als doel dat er minder gevaar is bij een schoorsteenbrand. Puntje van aandacht: mocht het afvoerkanaal erg lang zijn, dan kan er condens in de buis vrij komen wat op den duur de buis vervuilt. Met als gevolg weer meer kans op brand.


Er zijn dus een aantal opties waar je de pelletkachel afvoer kunt aansluiten. Heb je een al bestaande schouw, dan is het waarschijnlijk het mooiste om de pelletkachel daar op aan te sluiten. Wil je de kachel voor een muur hebben staan, dan kies je eigenlijk voor óf een mooier uitzicht met een kortere levensduur, óf een wat minder mooi uitzicht met een betere afvoer die wat duurder is. En als laatste kun je de afvoerbuis door het dak laten gaan, maar deze optie is om meerdere redenen af te raden. Je weet nu waar je de pelletkachel afvoer aansluiten kunt, wist je dat wij ook een artikel geschreven hebben over het daadwerkelijke aansluiten van de pelletkachel?