Zelf een pelletkachel installeren

Ga je zelf je pelletkachel installeren? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Natuurlijk kun je jouw pelletkachel ook door ons laten installeren, maar voor de doe-het-zelvers onder ons hebben we een stappenplan opgesteld.

Voordat je begint met de installatie is het belangrijk om te weten wáár de afvoer van de kachel het huis verlaat. Wil je de afvoerbuis in een al bestaande schouw verwerken? Of wil je de pelletkachel aansluiten op de buitenmuur? Of misschien door het plafond en dak? Uitgebreide informatie over deze opties én de voor- en nadelen kun je vinden in het artikel 'Waar moet ik de pelletkachel afvoer aansluiten?'.

Als je bepaald hebt waar de afvoerbuis het huis verlaat, is het belangrijk om te bepalen waar de pelletkachel eigenlijk komt te staan. Als de kachel de hoofdbron van warmte is, dan kun je 'm het beste in het midden van de woning zetten, zodat de warmte zich naar alle ruimtes kan verplaatsen.Ook is het belangrijk dat er een goede luchtdoorstroming is in de ruimte waar de kachel staat. Dit is belangrijk voor de afvoer van rook en gassen die vrij komen bij het branden. Houdt ook in gedachten dat er een stopcontact in de buurt moet zijn, want veel kachels hebben stroom nodig voor bijvoorbeeld het aansteken van de pellets of de weergave van het digitale display.Het daadwerkelijke installeren van de pelletkachel
Het installeren van een pelletkachel is eigenlijk niet meer dan de kachel op de juiste plek zetten, de afvoer aansluiten en de stekker in het stopcontact steken. Easy peasy! Maar er zijn wel wat dingetjes van belang voor de plek waar de kachel staat.Allereerst moet de kachel tenminste twintig centimeter van alle wanden af staan. Maar de ene kachel is de andere niet en de ene kachel wordt ook warmer dan de andere. Dus kijk vooral ook even de handleiding er op na wat deze zegt over de minimale afstand tot de muur.Ten tweede moet de ondergrond waar de kachel op staan helemaal stabiel en brandwerend zijn. De kachel op een hoogpolig tapijtje zetten is dus geen goed idee. Is de ondergrond nog niet brandwerend? Zet de kachel dan op een plaat speciaal brandwerend glas of staal.Het laatste belangrijke punt is dat de buis van de rookafvoer goed aangesloten is op de kachel en dat het snoer van de kachel niet in aanraking komt met de afvoerbuis. De afvoerbuis wordt erg heet bij het branden en als hier een snoer tegenaan zou komen, zou het beschadigd raken.Heb je verder toch nog vragen, of wil je verdere input? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag met het installeren van je pelletkachel.